cs@cs.ucy.ac.cy | +357-22-892700

| | | | MyCS Portal |

13η Ημερίδα Πληροφορικής για Μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών

13iHmeridaPliroforikisΤο Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022 διοργανώθηκε διαδικτυακά η 13η Ημερίδα Πληροφορικής για μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Την ημερίδα παρακολούθησαν 44 μαθητές/μαθήτριες, 5 καθηγητές/καθηγήτριες από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως και επιθεωρητές του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας και αντιπρόσωπος από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (CCS). Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στην ημερίδα και υποβάλλαν πολλές ερωτήσεις. Κρίνοντας από ηλεκτρονική ανώνυμη σφυγμομέτρηση προς το τέλος της Ημερίδας, όπου 93% των ερωτηθέντων μαθητών/τριών απάντησαν θετικά στο κατά πόσο θα τους ενδιέφερε να σπουδάσουν Τμήμα Πληροφορικής, διαπιστώνουμε ότι βρήκαν την Ημερίδα πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.

H Ημερίδα Πληροφορικής διενεργήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών δραστηριοτήτων του Τμήματος Πληροφορικής για την ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας σχετικά με τις εξελίξεις που προσφέρει η Επιστήμη της Πληροφορικής και διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής.

Ο βασικός στόχος της Ημερίδας Πληροφορικής ήταν να ενημερώσει και να ενθαρρύνει τους νέους να ανακαλύψουν τις ευκαιρίες εκπαίδευσης στην Επιστήμη της Πληροφορικής, καθώς και να τους πληροφορήσει για τις επαγγελματικές προοπτικές που προσφέρει η επιστήμη αυτή. Η Hμερίδα στόχευε κυρίως σε μαθητές της Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου οι οποίοι βρίσκονται στο κρίσιμο στάδιο της επιλογής των επόμενων μεταλυκειακών τους βημάτων.

Ο Συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας, Καθηγητής Χρίστος Χριστοδούλου καλωσόρισε τους μαθητές και συνοδούς καθηγητές και παρέδωσε το βήμα στην Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής, Καθηγήτρια Ελπίδα Κεραυνού-Παπαηλιού, η οποία  επίσης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό. Στη συνέχεια ο Καθηγητής Χρίστος Χρίστοδούλου παρουσίασε τον σκοπό, τις ερευνητικές δραστηριότητες και τα προγράμματα σπουδών του Τμήματος Πληροφορικής.

Στη συνέχεια, έγιναν οι ακόλουθες παρουσιάσεις:

Ο φοιτητής Σωτήρης Κωνσταντίνου, διδακτορικός φοιτητής και μέλος του Εργαστηρίου Συστημάτων Διαχείρησης Δεδομένων (DMSL Lab) μίλησε για τον ενεργειακό προγραμματισμό έξυπνων συσκευών.

Ο Δρ. Ανδρέας Αριστείδου, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και μέλος του Εργαστηρίου Γραφικών και Επαυξημένου Κόσμου (Graphics Lab) παρουσίασε το ερευνητικό εργαστήριο γραφικών και επαυξημένης πραγματικότητας και έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα εισαγωγή στην Κινησιογραφία.

Ο Αλέξανδρος Γιερατζιώτης και ο Θωμάς Φωτιάδης, ερευνητές και μέλη του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Λογισμικού και Τεχνολογιών Διαδικτύου (SEIT Lab) παρουσίασαν την πλάτφόρμα Guided που είναι μια πλατφόρμα μικτής πραγματικότητας για κοινωνικοποίηση και υποβοηθούμενη διαβίωση ηλικιωμένων.

Η Μαρία Παπουτσόγλου και η Γεωργία Χαραλάμπους, ερευνήτριες μέλη του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Λογισμικού και Τεχνολογιών Διαδικτύου (SEIT Lab) παρουσίασαν ένα πλαίσιο ανάλυσης δεδομένων και μια εφαρμογή για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Και τέλος, ο Ανδρέας Διονυσίου, διδακτορικός φοιτητής και μέλος του Εργαστηρίου Ασφάλειας (SREC Lab) μίλησε για το θέμα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας σε Μοντέλα Μηχανικής Μάθησης.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μία ανοιχτή συζήτηση των μαθητών με τους φοιτητές του τμήματος, στην απουσία καθηγητών και συνοδών.

Διπλώματα παρακολούθησης θα σταλούν ταχυδρομικά σε όλους τους συμμετέχοντες, μέσω των σχολείων τους.

Για την διοργάνωση της ημερίδας, βοήθησαν στον συντονισμό της Ημερίδας και έλαβαν μέρος στη ανοιχτή συζήτηση με τους μαθητές φοιτητές του Τμήματός Πληροφορικής. Συγκεκριμένα, οι πιο κάτω προπτυχιακοί φοιτητές βοήθησαν ως εθελοντές/εθελόντριες: Έλενα Αλεξάνδρου, Μαρίνα Χατζημύλου, Κωνσταντίνος Παφίτης, και Σιλουανός Χαλδούπης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλονται και στον διδακτορικό φοιτητή Αντρέα Διονυσίου για την συμβολή του στην ανοιχτή συζήτηση με τους φοιτητές. 

Η γραμματειακή υποστήριξη του έργου έγινε από την κ. Μελίνα Μενελάου-Χρυσοστόμου, γενική γραφέα του Τμήματος Πληροφορικής και η τεχνική υποστήριξη από την κ. Κάλια Χρίστου, Βοηθό Μηχανογράφησης του Τομέα Πληροφορικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ιδιαιτέρες ευχαριστίες οφείλονται επίσης στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την προετοιμασία και διανομή στα σχολεία σχετικής εγκυκλίου για την διοργάνωση της Ημερίδας.

Τέλος, ευχαριστίες οφείλονται προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής και ECDL Κύπρου για την όλη υποστήριξη.

Χρίστος Χριστοδούλου, Ηλίας Αθανασόπουλος και Παύλος Αντωνίου

Οργανωτική Επιτροπή 13ης Ημερίδας Πληροφορικής